Nieuws



fruit(bomen)dag op 25 augustus


25 augustus 2019 zal volledig in het teken staan van fruit en fruitbomen.

Deze activiteiten zullen gehouden worden in 't Buitenlokaal van 't Groot Duijfhuis. Brabants Landschap is eigenaar van deze prachtige monumentale boerderij met herenkamer en duiventoren. De boerderij dateert al uit 1400 en is een mooi geheel met het prachtige, groene Dommeldal.

 

Binnenkort meer informatie over deze bijzondere dag.



Cursus Hoofstamfruit Snoeien in volle gang


"Opening cursus hoogstamfruit snoeien #inHetGroeneWoud door Ad de Kort van Stichting Natuur projecten Liempde / #natuurwerkgroepliempde. Cursus is gefinancierd door o.a. #gemeenteBoxtel #gemeenteOirschot en #SPPiLL, cursus staat o.l.v. Jeanne en Jan Zandbergen", 

 

aldus Karel Voets op Facebook tijdens het theoriegedeelte van de cursus Hoogstamfruit Snoeien in #Café 't Groene Woud, d.d. 31 januari 2018 te Liempde

 

 

 

 



Beleef Landleven en de Dag van het Fruit


8, 9 en 10 september j.l. was Zandbergen Fruitbomen Advies wederom present op Beleef Landleven in het Openluchtmuseum in Arnhem. Jan bemande de kraam met Dhr. H. Rossel en samen voorzagen zij mensen die speciaal voor hun advies en/of determinatie van fruit kwamen van de benodigde informatie. Ook geïnteresseerde passanten werden getrakteerd op kleurrijke vruchten en de daarbij behorende achtergrondverhalen door de heren. 

 

Wat was dit weer leuk om te doen! Veel aanloop gehad, mooie verhalen gehoord en leuke mensen ontmoet.

 

 

Jan zal wederom een mooie kraam neerzetten op de Dag van het Fruit, een evenement van Stichting FRUITcultuur Brabant. 

Mooie vruchten, interessante informatie en gedegen determinatie van uw vruchten zijn een belofte. Heeft u een eigen vruchtboom staan maar is de naam ervan onbekend? Neem vijf vruchten van diezelfde plant mee, zodat ze onderworpen kunnen worden aan een goede inspectie.

 

De Dag van Het Fruit vindt plaats op 22 oktober 2017 van 11.00 tot 17.00 uur in D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde.

De toegang is gratis.

Parkeren is mogelijk op D’n Tip, gelegen op de hoek Barrierweg-Rosenhofstraat.

Voor meer informatie kijk eens op: 

http://www.hetgroenewoud.com/actueel/nieuws/dag-van-het-fruit-in-het-groene-woud-op-22-oktober/664

http://www.fruitcultuurbrabant.nl/index.php

https://www.facebook.com/StichtingFruitcultuurBrabant/

 

Dit was een mooie dag. Druk bezocht, de belangstelling was groot en wederom blij dat we al dit moois hebben mogen en kunnen delen.



Artikel







Aanleg boomgaard via project van SPPILL


Geplaatst op 24 januari 2017 door SPPILL

https://www.youtube.com/channel/UC5q4Mi4rqSEAq82EbOgH9JQ

 

Vanuit een project van SPPILL worden ca. 100 hoogstambomen aangeplant in 7-8 kleine boomgaarden, evt. samen met biotoopverhogende elementen als beukenhaag en besdragende struiken (voor de vogels). Jan is gevraagd om dit aan te planten.

 

In deze korte weergave zien we de realisatie van één van deze boomgaarden aan de Vrilkhovenseweg in Liempde. Deze is in december 2016 aangeplant samen met Jaap Buinink, docent van Helicon en leerlingen van Baanderherencollege die bij Jaap en Jan Praktijkonderwijs Groen volgen.



Hoogstamfruitbomen geplant aan de Boxtelseweg Liempde


Geplaatst op 15 april 2016 door SPPiLL

http://www.sppill.nl/hoogstamfruitbomen-geplant-aan-de-boxtelseweg-liempde/

 

SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde zijn gestart met de uitvoering van een project om op verschillende locaties hoogstamfruitbomen te planten. De eerste fruitbomen zijn op vrijdag 15 april geplant voor de monumentale woonboerderij aan de Boxtelseweg 42 in Liempde. SPPiLL en de Natuurwerkgroep willen met dit project de hoogstamfruitbomen, die tegenwoordig nagenoeg verdwenen zijn, weer terugbrengen in het Liempdse landschap. Vanuit SPPiLL is de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten betrokken.

 

 

Het perceel aan de Boxtelseweg vormt één van de voorlopig zeven locaties waar hoogstamfruitbomen worden geplant. De hoogstamfruitbomen leveren zowel landschappelijk, ecologisch als cultuurhistorisch een extra toevoeging. Ze zorgen voor een verfraaiing van het landschap, verhogen de biodiversiteit en brengen daarnaast een mooi stukje cultuurhistorie terug. “Ze stonden vroeger veelal bij boerderijen, maar zijn praktisch overal verdwenen”, zegt Kees Quinten, lid van de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten. “Nu willen we de hoogstam, en vooral de oude rassen, weer terugbrengen.” Het planten van de fruitbomen gebeurt onder leiding van Jan Zandbergen van het bedrijf Zandbergen Fruitbomen Advies in samenwerking met vrijwilligers van SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde. Het is één van de projecten om door middel van beplanting de overgang van het dorp naar het buitengebied te versterken.


De locatie

 

Op het perceel aan de Boxtelseweg zijn in totaal vier fruitbomen geplant: een kersenboom, twee appelbomen en een perenboom. Het gaat hier alleen om oude rassoorten. De bomen hebben een erg lange levensduur. “Een perenboom kan soms wel tweehonderdvijftig tot driehonderd jaar mee”, zegt Jan Zandbergen. “Dit kan natuurlijk alleen in hele gunstige omstandigheden.” De eigenaar van het perceel is Rudy van Esch. Hij is enthousiast het project ingestapt. “Ik zag een oproep van SPPiLL dat ze op zoek waren naar locaties voor dit project en toen heb ik daarop gereageerd. Ik vind het goed dat SPPiLL die oude elementen van vroeger weer terugbrengt. Het zorgt ervoor dat het dorp er weer beter uit komt te zien.”

 

Geïnteresseerd?

 

De hoogstamfruitbomen zullen de komende periode op steeds meer plaatsen zichtbaar zijn. Er is nog ruimte voor meer locaties in Liempde. Bent u geïnteresseerd of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact op met het projectenbureau van SPPiLL, via info@sppill.nl of via 06-83246226. Omdat het ook een toevoeging is voor de eigen woonlocatie, wordt van de grondeigenaar een kleine, eigen bijdrage gevraagd.

 

 

Jan Zandbergen (links), Rosalie Zandbergen (midden) en Rudy van Esch (rechts) planten een van de vier hoogstamfruitbomen op het perceel aan de Boxtelseweg 42 in Liempde
Foto’s: Ruud van Nooijen



Stichting Fruitcultuur Brabant artikel in ED van donderdag 22 oktober


De Dag van het Fruit was een groot succes. Naar schatting zo’n duizend mensen bezochten de Philips Fruittuin, waar de stichting voor deze gelegenheid domicilie had gekozen.

 

De bezoekers hadden met name belangstelling voor de 153 verschillende appel- en perenrassen die in mandjes waren uitgestald. Meerdere mensen vroegen met name naar de Sterappel, die zij nog uit hun jeugdjaren kenden.

 

Ook bij de determinatiestand was er veel belangstelling. De Nederlandse deskundige bij uitstek, Henny Rossel, was er speciaal voor uit de Achterhoek gekomen.

 

Een bijzondere vondst hierbij was de Zoete Princesse Noble, die in oude pomologische werken voorkomt maar heden ten dage bijzonder zeldzaam is. In Noord-Brabant is dit ras dus nog steeds te vinden, weten we nu. Ook bij de bomenverkoop was het druk en werd er veel informatie gevraagd. Vincent Turkelboom uit België verkocht prachtige oude boeken over fruit, en Wouter den Boer vertelde voor een geïnteresseerd publiek over de vroegere commerciële teelt van fruit aan hoogstambomen in het Hollandse Groene Hart. Ook het fruit zelf (oude rassen zoals Ananasreinette en Lemoenappel), alsmede de smakelijk bereide fruithapjes vonden gretig aftrek.

 

Al met al reden voor de nog jonge stichting Fruitcultuur Brabant om een dergelijke Dag van het Fruit in de toekomst te laten terugkeren.

 

......................................................................................................................................

 

Wilt u deze en andere activiteiten van de stichting mogelijk maken en verder geïnformeerd worden?

 

Word dan vriend van de stichting door € 5,- over te maken op het onder “Contact” vermelde bankrekeningnummer.

Stuur tevens een mail met uw volledige adresgegevens en het woord “Vriend” in de onderwerpregel aan info@fruitcultuurbrabant.nl.

 

De mensen van de stichting (allen vrijwilligers) zijn u er zeer erkentelijk voor!



Excursie naar Fruithof Belle-Fleur


van Jan en Jeanne Zandbergen-Van den Boom in Liempde

 

Op de zonnige zaterdag 29 augustus 2015 bezochten 10 afgevaardigden van ‘Eetbaar Boxtel’ het biologisch fruitproject in Liempde van de familie Zandbergen-Van den Boom. Ze werden daar zeer hartelijk met appelflappen ontvangen en gingen zelfs met zakken appels naar huis.

 

In de fruithof worden maar liefst ongeveer 275 soorten fruit geteeld, waarvan zo’n 150 soorten appels en 50 peren. Hier worden weer oude rassen geënt en gekweekt en belangstellenden kunnen er advies krijgen en ook fruitbomen kopen. De fraaiste namen hebben die oude soorten, zoals bijv. ‘Zijden hemdje’

 

Jan is actief in de fruitbeweging in Nederland en onlangs is ook de Stichting Fruitcultuur Brabant opgericht. De belangstelling neemt toe. En het is nodig ook, want anders dreigen veel bijzondere soorten te verdwijnen. In de supermarkten zijn nog maar 5 of 6 soorten verkrijgbaar, geselecteerd op vooral praktische eigenschappen voor de handel, waardoor de grote diversiteit aan smaken en eigenschappen dreigt te verdwijnen.

 

Door: J. Juffermans



Ecologische boomgaard Belle-Fleur geopend (Auteur: Mooiboxtel.nl)


Zaterdagmiddag 25 september 2010 openden Jan en Jeanne Zandbergen hun ecologische fruitboomgaard in Kasteren. Omdat het aan het einde van het seizoen is was de opening nu alleen voor genodigden. “In de eerste helft van volgend jaar willen we de boomgaard openstellen voor iedereen en willen we ook een open dag organiseren.” aldus Jeanne. “Echter omdat 2010 het jaar van de biodiversiteit is waren we van mening dat we de boomgaard toch dit jaar nog moesten openen.”

 

Oud-wethouder Van de Oetelaar en wethouder Peter van de Wiel waren beiden aanwezig. Ger van den Oetelaar sprak de aanwezigen toe en had nog een cadeautje bij namens de stichting voor behoud van Brabantse boerderijen. Vorig jaar overhandigde hij het stel nog een groene handdruk (t.w.v. € 350,-) voor hun initiatief. De boomgaard telt een 78 historische hoogstam appel-, peren-, en pruimenrassen en een 50-tal laagstam fruitrassen. Deze enorme diversiteit van vrijwel uitgestorven rassen maakt het een zeer bijzondere boomgaard. “Door de mooie bloemrijke randen en de natte natuuroever zullen planten en dieren zich ontzettend thuis gaan voelen.” verwacht de wethouder.

Van de Oetelaar en wethouder Van de Wiel hezen vervolgens samen de vlag waarop de naam van de nieuwe boomgaard te lezen was. Aanwezigen konden vervolgens al verschillende fruitrassen proeven, ondanks dat de boomgaard momenteel nog geen vruchten heeft. “We hebben nog geen vruchten, maar hebben toch geprobeerd om een gedeelte van ons toekomstige assortiment jullie alvast te kunnen laten proeven.”sluit Jan af.

 

Klik hier voor meer foto's van de opening van "Fruithof Belle-Fleur".



Groene Handdruk


In maart 2010 ontvingen wij de Groene Handdruk voor het initiatief dat wij namen; het aanplanten van een boomgaard met historische rassen.
De handdruk is een initiatief vanuit de duurzame driehoek om de biodiversiteit te bevorderen.
De duurzame driehoek omvat de gemeenten binnen de driehoek Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch, ook wel het Groene Woud genoemd.



Beheer


Vanaf mei 2012 wordt onze boomgaard begraasd door schapen; het Drents Heideschaap.

De bloemrijke randen worden uiteraard niet begraasd.

 

Het Drents Heideschaap is een zeldzaam inheems ras. Het is het oudste schapenras van het vasteland van West- Europa. Dit schaap komt al duizenden jaren voor in ons land.

 

De kudde neemt deel aan de stamboekfokkerij van de Nederlandse Fokkersvereniging “Het Drents Heideschaap” en is daarmee van grote waarde voor de instandhouding van het oorspronkelijke ras en cultuurhistorisch erfgoed.